ИНФОРМАЦИЈЕ

Opstina Kovin
 • БИЦИКЛОМ ПО БАНАТУ, ПРОМОЦИЈА У ПЛОЧИЦИ ЊЕГОВОГ ДЕТИЊСТВА
  БИЦИКЛОМ ПО БАНАТУ, ПРОМОЦИЈА У ПЛОЧИЦИ ЊЕГОВОГ ДЕТИЊСТВА
  Душан Дуле Милојков, неуморни промотер здравих стилова живота и вожње на два точка, бициклом,у уторак 16. априла је у Плочици, месту свог детињства и најдражих успомена на те безбрижне дане, промовисао своју последње написану књигу – путопис „Бициклом по Јужном Банату без динара у џепу“ и филм о тој авантури из 2016. године.
  IMG 2448Душан Дуле Милојков, неуморни промотер здравих стилова живота и вожње на два точка, бициклом,у уторак 16. априла је у Плочици, месту свог детињства и најдражих успомена на те безбрижне дане, промовисао своју последње написану књигу – путопис „Бициклом по Јужном Банату без динара у џепу“ и филм о тој авантури из 2016. године.
  У сарадњи са директорком школе у Плочици, Живанком Јованов Петровић, Милојков је заинтересованим мештанима, међу којима је било највише основаца, представио путопис са једног од најдражих путовања, јер је бицикл возио стазама свог завичаја, пробудивши по ко зна који пут дечака у себи, који је најлепше дане детињства провео у „чистој плочичкој прашини“. О томе како треба разумети ову књигу, рецензент Зоја Младеновић је написала: „Све је могуће када сањате и желите, само одлучите. Дечак и сањар Душан је био храбар и одлучан да своје снове и свој живот живи онако како он жели. Сада кренимо са њим на путовање у прошлост, у његово детињство, младост, у његове снове које је остварио. Дечак сањар који је схватио да је важно живети свој сан.“ Присутнима је о путопису говорио и професор Бранислав Јелић, а Живанка Јованов Петровић читала је одломке из књиге који се односе на Плочицу, између осталог и ово: „Много лепих успомена вежу ме за родну кућу. Били су то дани када сам научио да млађи требају да помажу старијима. Свако јутрo током школских распуста бака ме је будила како бих на испашу под брегом на крају села пратио краву Ружу. То ми се баш допадало. Није ми било тешко да из дворишта у којем сам и проходао истерујем краву. На путу до пашњака, учио сам да, попут кравара и чобана, стварам прасак бичем већим од себе. Кад бих се приближавао кућама својих другова Саве Петровића - Обрадовог и Зорана Стојановића (на моју жалост обојица нису међу живима), вештим замасима давао бих  им до знања да је време да устану. Заиста сам уживао док сам са врха брега одушевљено гледао лепа јутра и плаво прозрачно небо, испод којег се у даљини над кукурузним и житним пољима подизала измаглица. По томе сам судио какав ће бити банатски дан...“
  Док промовише 15. по реду књигу насталу са путовања бициклом, Дуле Милојков најављује наредну авантуру, заправо путовање које ће реализовати као део велике хуманитарне акције „Bike for babies“ коју спроводи Ротари клуб Панчево – Дистрикт Србија Црна Гора 2483, за набавку инкубатора за дечије интерно одељење Опште болнице Панчево. На пут по Европи, са финалном дестинацијом у Бриселу, Дуле би требало да крене бициклом средином маја.IMG 2460
  Подсетимо, локална самоуправа дала је подршку многим акцијама бициклисте Душана Милојкова, а за промоцију општине Ковин и здравих стилова живота, наш суграђанин добио је највише општинско признање 2016. године, управо по завршетку авантуре по Банату.
 • ПРОГРАМИ ДРАМСКОГ И МУЗИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА
  ПРОГРАМИ ДРАМСКОГ И МУЗИЧКОГ СТВАРАЛАШТВА
  Драмска секција Гимназије и економске школе Ковин, 16. априла премијерно је одиграла представу Београдска трилогија, Биљане Србљановић чију адаптацију и режију потписује професорка Оља Љубоја. Представу је гледао и зонски селектор Саша Латиновић, редитељ из Београда.
  Драмска секција Гимназије и економске школе Ковин, 16. априла премијерно је одиграла представу Београдска трилогија, Биљане Србљановић чију адаптацију и режију потписује професорка Оља Љубоја. Представу је гледао и зонски селектор Саша Латиновић, редитељ из Београда. Пошто одгледа с ва позоришне представе из региона, селектор ће саопштити одлуку о даљим наступима најуспешнијих, па тако гимназијалци чекају резултате, односно да ли ће бити предложени за Војвођански омладински позоришни фестивал који се одржава од 10. до 12. маја у Кули.
  У среду, 17. априла од 16 сати,  Миљан Војновић, глумац из Новог Сада у својству зонског селектора Дечије драме, погледаће представу Драмске секције ОШ „Ђура Јакшић“ -  Плава звезда.
  У четвртак, 18. априла од 17 сати одржаће се Општинска смотра дечијег музичког стваралаштва за коју су учешће пријавили: хор и фолклор ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин, мешовити оркестри ОШ „Паја Маргановић“ из Делиблата и „Сава Максимовић“ из Мраморка, певачка група КУД „Салмасал“ из Скореновца, фолклор КУД „Паја Маргановић“ из Делиблата, КУД „Мраморак“ из Мраморка, две фолклорне групе КУД „Гај“ из Гаја, фолклорна група Друштва „Бећарац“ из Баваништа и четири фолклорне групе КУД  „Аца Обрадовић“ из Баваништа.
  Жири ће радити у саставу: Петар Павлов, професор музике из Панчева и
  Драган Мићић, кореограф из Панчева.
  Аматерско позориште Ковин у петак, 19. априла од 20 сати, премијерно ће одиграти представу Борислава Пекића  Категорички  захтев, у режији Јована Грујића. Представу ће одгледати и зонски селектор Саша Латиновић, који ће одлучити да ли ће се ковински глумачки ансамбл појавити на Покрајинској смотри – Сусретима аматерских позоришних друштава Војводине у Старој Пазови од  17. до 26.  маја.
 • 50. ПОКРАЈИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
  50. ПОКРАЈИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
  ВУК РАДОЈКОВИЋ ПОБЕДНИК, НАГРАЂЕНИ ИСТАКНУТИ МЕНТОРИ И ИНТИТУЦИЈЕ - 
  Јубиларна 50. Покрајинска смотра рецитатора "Песниче народа мог" одржана је протеклог викенда у Сечњу. Ковинску општину је представљало 11 рецитатора у млађем, средњем и старијем узрасту. 
  VukipregrštnagradaЈубиларна 50. Покрајинска смотра рецитатора "Песниче народа мог" одржана је протеклог викенда у Сечњу. Ковинску општину је представљало 11 рецитатора у млађем, средњем и старијем узрасту. 
  Најбољи утисак на шесточлани жири оставио је невероватни Вук Радојковић, ученик  шестог разреда ОШ „Ђура Јакшић“ из Ковина, који је проглашен најбољим рецитатором у категорији средњег узраста. Вук је освојио прво место за интерпретацију „Вашара“ Мике Антића и пласирао се на Републичку смотру рецитатора која се традиционално одржава у Ваљеву, ове године биће то 17. и 18. маја.После још једног великог успеха, слободно можемо рећи како млади Ковинац „хара“ рецитаторским круговима – биће ово 5. пут да наступа на државној смотри „Песниче народа мог“, а највећи успех до сада, да подсетимо, постигао је 2016. године, када је у најмлађој категорији био вицешампион Србије у рецитовању (и тада је био први у Војводини и био је ученик ковинске „Змајеве“ школе).
  Поводом великог јубилеја - пет деценија Покрајинске смотре рецитатора, Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине, који је организатор, специјалним Повељама наградио је заслужне појединце, меенторе и институције, за изузетан допринос рецитаторском покрету.sliarec50sm2
  Из Ковина, за дугогодишњи изузетан допринос рецитаторском покрету Специјална повеља  додељена је Установи Центар за културу и  Гордани Ђоковић, наставници у пензији, за њен вишедеценијски допринос.
  За деценијски континуирани рад и резултате Повеље су добили:  Данијела Станковић Ћулибрк, наставница из ОШ „Ђура Јакшић“ Ковин, Драгана Пауновић, наставница из ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак, Данијела Новокмет и Весна Радмановић, учитељице у ОШ „Јован Јовановић Змај“ Ковин, Оља Љубоја, професорка у Гимназији и економској школи „Бранко Радичевић“ Ковин и Стојан Јаџић, организатор програма у Центру за културу Ковин.
  Фото: организатори смотре и архива из 2016.
 • ЗМАЈЕВЦИ СЛАВИЛИ СВОЈ ДАН
  ЗМАЈЕВЦИ СЛАВИЛИ СВОЈ ДАН
  Дан школе, сто петнаести рођендан и сто пету годину под својим кровом, ковинска Основна школа „Јован Јовановић Змај“ прославила је 15. априла. Био је то празник ученика и колектива на годишњицу када је 1850. године чика Јова Змај у Летопису Матице Српске објавио своју прву песму “Пролетње јутро”. 
  mlađi uzrastДан школе, сто петнаести рођендан и сто пету годину под својим кровом, ковинска Основна школа „Јован Јовановић Змај“ прославила је 15. априла. Био је то празник ученика и колектива на годишњицу када је 1850. године чика Јова Змај у Летопису Матице Српске објавио своју прву песму “Пролетње јутро”. 
  У пријатној спортској атмосфери у школској фискултурној сали, због временских услова, одигране су утакмице у женском фудбалу. Гошће су биле ученице ковинске ОШ “Десанка Максимовић”. Приказана је лепа, динамична и фер игра у којима су гошће доминирале и однеле победу.ženski fudbal Након спортиста, у сали је настављена лепеза активности ученика млађег узраста. Потом су сви слављеници прешли у Центар за културу где су уживали у наступу младих рецитатора и музичара, а потом у изврсној комичној сценској поставци представе “Моја дивна, луда породица” коју је приредио ансамбл драмске секције. У холу је била постављена изложба ликовних радова на тему “Рециклажа – очувајмој драгоцену природу”.
   У вечерњим сатима уследила је свечана академија за родитеље и пријатеље школе. Вршилац дужности директора школе, Весна Стојановић, честитала је празник, а потом је уручила овогодишњу награду Ученичког парламента „Змај међу Змајчићима“, која се већ  традиционално додељује ученику који је добар друг, спреман да помогне, поштује друге, омиљен не само међу ђацима него и наставницима и свим радницима школе. Лауреат овог престижног признања је Филип Реџић, ученик осмог разреда. 
  Потом је уследио наступ млађих и представа старијег ансамбла која је, иако изнова играна, сада премијерно за маме, тате, баке и деке, одушевила спонтаношћу на којој би с правом могао да позавиди многи театар одраслих,  известио је о Дану школе ПР, професор Дејан Крецуљ и послао фотографије са прославе.
 • ПРОГРАМ „ШКОЛЕ ЗА 21. ВЕК“ У ПЛОЧИЦИ
  ПРОГРАМ „ШКОЛЕ ЗА 21. ВЕК“ У ПЛОЧИЦИ
  Током наредне три године у нашим школама реализоваће се, у сарадњи са организацијом  British Council,  програм  " Школе за 21. век".
  Током наредне три године у нашим школама реализоваће се, у сарадњи са организацијом  British Council,  програм  " Школе за 21. век".
  Наставници Синиша Ћулафић, Мирјана Мицић и Михаљ Сатмари су  прошли обуку, као и директорка ОШ „Ђура Филиповић“ у Плочици, Живанка Јованов Петровић.
  Да смо спремни да научено применимо доказује двочас наставника Синише у осмом разреду, на тему „Проводност материјала“. Час је био занимљив и унео је новину, Micro:bit,  чијом употребом су ученици лако дошли до решења проблема развојем критичког мишљења, јављају из плочичке школе, уз фотографије са практичне наставе.  

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."