VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • RAZNOVRSTAN NOVEMBARSKI I DECEMBARSKI PROGRAM BIBLIOTEKE ,,VUK KARADŽIĆ“ KOVIN

  Novembar mesec u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ Kovin čitalačka publika pamtiće po velikom broju književnih večeri. Svoje knjige prošlog meseca su promovisali Mirjana Bobić Mojsilović, Vesna Dedić, Miodrag Majić. Početkom decembra bila je Jelena Bačić Alimpić, a najavljeni su i susreti sa Vladom Arsićem i Vladimirom Đorđevićem.

  Jelena Stojanović, direktorka Biblioteke ,,Vuk Karadžić“ Kovin, podsetila je na značajne događaje koji su održani prethodnog meseca u biblioteci. Sredinom novembra održana je tribina ,,Srpski dobrovoljački pokret u Velikom ratu (1914-1918.) Predavač je bio dr Milan Micić, istoričar, autor članaka i bogate građe o dobrovoljcima u srpskoj vojsci koji su žveli na teritoriji tadašnje Austrogarske. Kako direktorka ističe predavanje je bilo veoma zanimljivo, a publika je imala priliku da čuje nešto više o dobrovoljačkom pokretu u Vojvodini, sa posebnim osvrtom na kovinsku opštinu. Na veliko oduševljenje ženske čitalačke publike, 15.novembra biblioteku je posetila spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović. Autorka je predstavila svoje romane ,,Muška azbuka“, ,,Azbuka moga srca“. Nedugo zatim kovinskoj publici predstavila se Vesna Dedić svojim novim romanom ,,Nikad nisam“. U prisustvu velikog broja posetilaca Miodrag Majić 27.novembra održao je promociju svoje knjige ,,Deca zla“. Za svoju mlađu publiku, kolektiv Biblioteke organizovao je 28.novembra druženje sa dečjim piscem Robertom Takaričem.

  Bogat sadržaj očekuje posetioce i ovog meseca. Decembar mesec u biblioteci počeo je posetom Jelene Bačić Alimpić (6.decembra), a nastaviće se promocijom knjiga Vlade Arsića večeras u 19h u ogranku u Pločici. U ponedeljak 23.decembra u gradskoj biblioteci, publika će imati priliku da čuje istinutu priču skrivanu 50 godina, koju je opisao Vladimir Đorđević u svojoj knjizi ,,Krvavi Božić“.

  Jelena Stojanović osvrnuvši se na ovu godinu, zaključuje da je 2019.bila veoma uspešna, a posebno izdvaja rekonstrukciju biblioteke i veća sredstva za programske sadržaje.

  ,,Ono što me posebno raduje jeste završetak II faze rekonstrukcije biblioteke. Zahvaljujući našem osnivaču, koji ima sluha za kulturne potrebe građana, izdvojena su veća sredstva za programske sadržaje i kupovinu knjiga“, izjavila je J. Stojanović.

  U susret praznicima, Stojanović je poželela članovima biblioteke da u Novoj godini još više čitaju i posećuju književne večeri. ,,Zahvaljujemo se čitaocima na poverenju i trudićemo se da i dalje, u skladu sa mogućnostima, organizujemo susrete sa piscima uz dobre knjige“, poručila je u ime kolektiva Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin.

 • U TOKU JE KONKURS ZA IZLAGANJE U KOVINSKOJ GALERIJI ZA SEZONU 2020.

  Centar za kulturu Kovin raspisuje Javni konkurs za izlaganje u galeriji Centra za kulturu, izlagačka sezona 2020. godine. Pravo konkurisanja imaju svi likovni umetnici i umetnici primenjenih umetnosti (slikari, vajari, grafičari, keramičari i drugi) sa teritorije Republike Srbije. Konkurs traje do 27. decembra, a raspisuje se za: Autorske izložbe i samostalne projekte, kolektivne i kustoske projekte.

  Za konkurs je neophodno podneti prijavu (preuzeti sa sajta www.kulturakovin.rs) sa sledećim podacima:

  • Kontakt: ime i prezime autora, broj telefona i adresa elektronske pošte

  • Opis (do 2000 karaktera) i najmanje 5 fotografija izložbenih eksponata (slika, skulptura...) u obliku word ili pdf fajla

  • Tehnička specifikacija projekta: dimenzije materijala namenjenog izlaganju i eventualne specifičnosti postavke u galerijskom prostoru. Materijal koji autor izlaže mora biti odgovarajuće opremljen što pre svega podrazumeva uramljene dvodimenzionalne radove opremljene za kačenje

  • Radna biografija koju obavezno prate skenirani ili fotokopirani katalozi prethodnih izložbi (ukoliko ih je autor koji konkuriše imao)

  Učesnici popunjenu prijavu mogu dostaviti elektronskim putem na adresu: galerijakovin@gmail.com ili poštom na adresu: Centar za kulturu Kovin, Cara Lazara 85, 26220 Kovin sa naznakom: Za konkurs Galerije Kovin 2020.

  Centar za kulturu Kovin obezbeđuje: Galerijski prostor, izradu i štampanje kataloga i pozivnica, reklamne aktivnosti, koktel na otvaranju izložbe, troškove prevoza do maksimalnog iznosa od 5.000 dinara isključivo putem Post ekspresa Pošte Srbije. Izlagač obezbeđuje: Prevoz izložbe (ukoliko izložbu nije moguće dostaviti Post ekspresom), dodatnu opremu i tehničku podršku u slučaju specifičnih potreba postavke, jedan rad sa izložbe ili projekta koji ostaje u vlasništvu Centra za kulturu Kovin, drugi štampani i promotivni materijal (po želji).

  Iz kulturne ustanove obaveštavaju da nepotpune prijave koje stignu nakon 27.decembra, neće biti razmatrane. Konkursna dokumentacija poslata klasičnom poštom se ne vraća. Odluku o prihvaćenim projektima stručni žiri će doneti najkasnije do 21. januara 2020.godine. Svi učesnici biće obavešteni elektronskom poštom ili telefonom, a rezultati će biti objavljeni na sajtu Centra za kulturu Kovin, www.kulturakovin.rs i fejsbuk stranici Centra za kulturu Kovin, https://www.facebook.com/Centar-Za-Kulturu-Kovin-1667797160110580/. Kontakt: 013 742-592, 064 6481920

 • PLANIRANO ISKLJUČENJE STRUJE 8.DECEMBRA

  Kako su nas obavestili iz Elektrovojvodine u nedelju 8.decembra neće biti struje u pojedinim mestima kovinske opštine. Struje neće biti u Dubovcu, Šumarku, u mestima Velika Vrela i Beli Breg od 10h do 13h. 

   

   

 • ZMAJEVCI I GIMNAZIJALCI NA FESTIVALU NAUKE

  Učenici "Zmajeve" osnovne škole i Gimnazije i ekonomske škole “Branko Radičević” sa svojim nastavnicima, već tradicionalno, prvog dana po otvaranju, posetili su na Beogradskom sajmu trinaesti Festival nauke koji se ove godine održava pod sloganom "Razotkrivanje".

  Na ovoj najvećoj manifestaciji u oblasti promocije nauke i obrazovanja u zemlji učestvuje više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja i pojedinaca iz Srbije i inostranstva. Besprekorna organizacija, znalački odabir kvalitetno prezentovanih edukativnih sadržaja, a sve intrigantno za učenike koji su aktivno učestvovali, opšta je ocena ovogodišnje Festivala.

  Oduševljeni učenici poneli su mnogo impresija i želju da i narednih godina nastave ovu veoma korisnu tradiciju.

  Tekst: Dejan Kreculj, PR OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj" Kovin

 • ODRŽAN SEMINAR ,,BANAT KAO DESTINACIJA GASTRONOMSKOG TURIZMA“

  Turistička organizacija opštine Kovin u saradnji sa brojnim lokalnim udruženjima priredili su, 3.decembra, pravi banatski užitak u hotelu ,,Plamen Grad“ u Kovinu. Održan je seminar ,,Banat kao destinacija gastronomskog turizma", a potom su prisutni degustirali specijalitete raličitih nacionalnih kuhinja.

  Ekspert za turizam, gost i predavač, Zorana Vladu, govorila je o kulinarskoj banatskoj tradiciji, jelovniku, odnosu između tradicije turizma i gastronomije, ukazavši na prednosti i nedostatke. Uvodna reč pripala je Divni Kirilov, direktorki TOOK, koja je po završetku seminara, podelila zahvalnice učesnicima. Predavanje je organizovano u cilju realizacije i unapređenja turizma na našoj destinaciji. Zorana Vladu podvukla je da bez zajedničke saradnje i nastupa na tržištu, ne može da se razvija turizam, niti da donosi profit.

  ,, Banat i turizam izdvajaju se po gastronomiji, odnosno hrani koja je izuzetno važna, jer zadovoljava osnovne fiziološke potrebe putnika i može biti značajan promoter“, naglasila je Z.Vladu. Interesatno je to što pored banatske bogate kuhinje, mi nemamo izvorno jelo, ali zato se kod nas oduvek dobro jelo. Naša kuhinja je centralno-evropska i malo pod uticajem i turske, objašnjava Zorana Vladu.  

  S obzirom da su Lale i Sose ješni, tako nas vide i strani turisti koji kažu da je banatski doručak veoma bogat, ručak obilan, a ni večera nije skromna. Na kraju izlaganja, Zorana Vladu je posavetovala je ugostitelje koji se bave turizmom. Između ostalog napomenula je kako bi trebalo da definišu jelovnik,da promovišu tradicionalna jela, kako bi ti proizvodi buli glavni motiv dolaska turista.

  Da se u Banatu dobro jede, dokazale su i članice brojnih lokalnih udruženja, koje su pripremile raznorazne slatke i slane poslastice, topla i hladna predjela, ali i glavna jela. U ponudi su bili banatski vlaški, mađarski, rumunski, srpski tradicionalni specijaliteti. Veliki izbor hrane nikoga nije ostavio ravnodušnim, bilo je tu svega, preko pogačica sa čvarcima, proja, kiflica, domaće šunke, slanine, sira, ajvara, turšije, kiselog kupusa, bećarca, pa do glavnih jela poput supe, roštilja, sosa od mirođije, prebranca, a uz sve to išao je dobar dezert poput štrudli, rezanaca sa makom, kolača, krofni kuglof, salčića.

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."