VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • ZAVRŠENA 8.MANIFESTACIJA ,,STARI LALA“

  Stari lalaTradicionalna manifestacija ,,Stari Lala“ , u organizaciji Opšteg udruženja preduzetnika opštine Kovin, pod pokroviteljstvom opštine Kovin i ove godine okupila je veliki broj posetilaca. Na gradskom trgu u Kovinu predstavili su se mnogobrojni učesnici, organizovane su izložbe, takmičenja u kuvanju i starim zaboravljenim igrama, a novina ove godine je prikaz ,,Banatske svadbe“.

  Na svečanom otvaranju, mnogobrojnu publiku, pozdravili su predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović i direktor manifestacije Slavoljub Stojadinov. Predsednica je napomenula da lokalna samouprava od početka podržava ovu manifestaciju, upravo zbog činjenice da je zamisao organizatora negovanje i čuvanje najboljeg što se ovde u Banatu prenosi kroz generacije. Ona je istakla da je Odlukom Skupštine opštine Kovin ,,Stari Lala“ dobio epitet manifestacije od posebnog značaja za Opštinu Kovin.

  Nakon njihovog obraćanja usledila je himna Srbije ,,Bože pravde“, u izvođenju Marije Stamenković, a potom je Olja Ljuboja govorila zvaničnu zdravicu ,,Starog Lale“. Pre samog otvaranja, Volonteri Crvenog krsta iz Kovina prikazali su pokaznu vežbu prve pomoći, a zatim su usledili nastupi mališana PU ,,Naša radost“ Kovin. Kao najmlađi učesnici izazvali su veliko oduševljenje kod publike, a njihove recitacije, pesme i plesne tačke nagrađivane su gromoglasnim aplauzima. U toku trajanja njihovih nastupa u ulici Laze Kostića uveliko se krčkala riblja čorba koju su prolaznici mogli da probaju na licu mesta. Pešačku zonu krasili su mnogobrojni štandovi na kojima su se nalazile raznorazne rukotvorine. Prolaznici su bili u prilici i da pogledaju izložbu starih i novih poljoprivrednih mašina. Prvog dana manifestacije za podizanje atmosfere zaslužni su bili članovi KUD ,,Jeleče“ Novi Beograd, Muzičko društvo ,,Kovinski bećari“ kojima se kasnije pridružio i harmonikaš Jadran Anđelković. U večernjim satima, u organizaciji Danijele Miljković, usledio je kulturno umetnički program. Ovogodišnji učesnici programa bili su: KUD ,,Laza Nančić“ Vršac, KUD ,,Kostolac“ Kostolac, KUD ,,8.OKTOMVRI“ Kriva Palanka Makedonija, KUD ,,Božidar Dimitrijević Kozica“ Drmno, KUD ,,Paja Marganović“ Deliblato, KUD ,,Mladost“ Kovin, a posebni gosti bili su veterani Društva za čuvanje i negovanje tradicije ,,Bećarac“ Bavanište.

  Drugog dana ,,Starog Lale“ realizovan je takođe bogat i raznovrstan program. U popodnevnim časovima publika je imala priliku da uživa u izvođenju ,,Banatske svadbe“, koju je organizovao ,,Smuk“ Teatar. Obučeni u narodne nošnje amateri su prikazali kako Banaćani dočekuju kuma, svatove i odlaze po mladu. Istog dana za decu su organizovana takmičenja u starim zaboravljenim igrama, humanitarno brijanje, kao i crtanje motiva Starog lale. Nakon zatvaranja manifestacije, usledio je koncert nacionalnog ansambla ,,Kolo“, a potom i tradicionalni vatromet.

  Galeriju slika možete videti na našoj fejsbuk grupi. 
  U nastavku pogledajte rezultate i spisak dobitnika zahvalnica za doprinos 8.,,Starog Lale “

  TAKMIČENjE U STARIM ZABORAVLjENIM IGRAMA

  SKAKANjE U DžAKU

  1.MESTO SARA BOŠKOVIĆ, 2. TADIJA POPOVIĆ 3. MAGDALENA STOJANOVIĆ

  BACANjE OBRUČA (MLAĐA GRUPA)

  1.UROŠ ĐONDOVIĆ 2. SOFIJA JOVANOVIĆ 3. MILjAN MARINKOVIĆ I TEODOR FORAI

  BACANjE OBRUČA (STARIJA GRUPA)

  1.MILICA STANKOVIĆ, 2. ALEKSA ĆURČIĆ, 3. TIBOR FORAI

  VODA U KAŠICI

  1. MAJA MARINKOVIĆ, 2. TIBOR FORAI, 3.DANIJEL VENCEL

  CRTANjE MOTIVA STAROG LALE

  1.MAŠA DIVAC, 2. PAVLE KOLOŽAR 3. KATARINA RADIVOJ

  SPREMANjE NACIONALNIH JELA : 3.KUD ,,KEVE“ , 2. UDRUŽENjE ŽENA ,,VELIKO HRABRO SRCE“ I 1.RESTORAN ,,DANI“ SKORENOVAC

  PRIPREMANjE KIFLICA: 1.UDRUŽENjE ŽENA „KOVINKA“ IZ KOVINA, 2. UDRUŽENjE ŽENA „VELIKO HRABRO SRCE“, MALO BAVANIŠTE I 3. UDRUŽENjE ŽENA „MAJKA ANGLELINA“ IZ KUPINOVA

  SPREMANjE KOLAČA: 1.UDRUŽENjE ŽENA „SURČINKE“ IZ SURČINA, 2. UDRUŽENjE ŽENA „VAROČKA“ IZ SKORENOVCA I 3. UDRUŽENjE „VREDNE RUKE ŽENA KOVINA“

  NAJLEPŠI ŠTAND: 1. SZR „BOMBONICA“ ČURUG, 2. NIKOLA ŠTIKLICA IZ ZRENjANINA, 3. SZR „NEŠA“ IZ KNIĆA

  ZAHVALNICE ZA DOPRINOS MANIFESTACIJI DOBILI SU:   AKTIV ŽENA 1. MZ KOVIN, ĐURĐEVKA BOŽANIĆ, UDRUŽENjE ŽENA „GAJ“, SMUK TEATAR KOVIN (POSEBNA ZAHVALNOST DEJANU MLADENOVIĆU ZBOG ORGANIZOVANjA BANATSKE SVADBE), DANIJELA MILjKOVIĆ (ORGANIZATORKA KULTURNO-UMETNIČKOG PROGRAMA), NACIONALNI ANSAMBL „KOLO“, UDRUŽENjE ŽENA „VELIKO HRABRO SRCE“, UDRUŽENjE ŽENA „VREDNE RUKE ŽENA KOVINA“, CRVENI KRST KOVIN, PU „NAŠA RADOST“ KOVIN, AKTIV ŽENA 2. MZ KOVIN, UDRUŽENjE ŽENA „KOVINKA“. ZA IZRADU NOŠNjE ZAHVALNICE SU PRIPALE VESNI RADANOV PRESEDNICI UDRUŽENjA MAJKA ANGELINA IZ KUPINOVA) I DRAGANU LUČIĆU IZ SURČINA

 • "STARI LALA" OSMI PUT

  stari lala programTokom predstojećeg vikenda, 16. i 17. juna u organizaciji Opšteg udruženja preduzetnika opštine Kovin - sekcija Stari Lala, a pod pokroviteljstvom Opštine Kovin, biće održana 8. po redu Manifestacija „Stari Lala. I ove godine, tokom dva dana ulice Starog Lale otvorene su za posetioce od 10.00 do 22.00 časa. Organizatori su uputili poziv svima da dođu i dodirnu dušu Banata.

  Prvog dana manifestacije, u subotu, 16. juna, tradicionalno od 10 časova biće otvorene prodajna Izložba ručno rađenih predmeta i Izložba starih i novih poljoprivrednih mašina. Od 16 časova, u Ulici Laze Kostića, počinje takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a od 17h na platou u centru pokaznu vežbu održaće Crveni krst Kovin, odnosno ekipa prve pomoći, omladina, koja je usvojila 3.mesto na pokrajinskom takmičenju. Za 17.15h zakazan je recital, hor i plesne igre najmlađih iz PU „Naša radost“:
  Svečano otvaranje manifestacije „Stari Lala 2018“. predviđeno je u 18h, kada će se sa letnje pozornice ispred Centra za kulturu prisutnima obratiti organizatori i predstavnici lokalne samouprave.


  Koncertom „Kovinskih bećara“, od 18.20h, počinje muzički program na kojem će redom nastupiti Jadran Anđelković – mini koncert harmonika, Šorka iz Mramorka KUD „Jeleče“ Novi Beograd, zatim KUD „Mladost“ Kovin, i na kraju će nastupiti kulturno-umetnička društva iz Vršca, Kostolca i Deliblata.
  Drugog dana manifestacije, u nedelju 17. juna, od 11h počinje takmičenje u spremanju nacionalnih jela, mališani će od 14.30h na trotoaru iscrtavati motive Starog Lale, a potom se takmičiti u starim zaboravljenim igrama. Od 15 do 18h trajaće humanitarno brijanje posetilaca, a u brijanju, ali balona, deca će moći da se okušaju od 17h.
  Direktor manifestacije, Slavoljub Stojadinov, naglasio je da će novina ove godine biti prikaz „Banatske svadbe“ u izvođenju „Smuk“ teatra. Tradicionalne običaje prilikom stupanja u brak posetioci će moći da vide od 17h. Stojadinov je podsetio da je Odlukom Skupštine opštine Kovin iz februara ove godine, „Stari Lala“ ima epitet „manifestacije od značaja za opštinu Kovin“, što će svakako doprineti njenoj održivosti u narednim godinama,
  Manifestacija će svečano biti zatvorena u 20:45 h, a potom će na glavnom kovinskom trgu nastupiti nacionalni ansambl „Kolo“. Po završetku koncerta organizatori su najavili vatromet, kojim će se i zvanično spustiti zavesa ovogodišnje manifestacije.

 • PLESNI KORACI DECE PU ,,NAŠA RADOST“ KOVIN

  PU Nasa radost-festival plesaSportski savez opštine Kovin bio je u nedelju, 10. juna, domaćin tradicionalne završne plesne manifestacije u organizaciji Udruženja dečijeg i društvenog plesa iz Beograda i predškolske ustanove „Naša radost“ iz Kovina. Deca koja su tokom školske 2017/2018. godine sticala znanje kroz program „Igrati, pevati i stvarati plesom“, iz svih grupa, zajedno sa svojim vaspitačicama, predstavila su se svojim mamama, tatama, bakama, dekama, rodbini i komšijama. Program je vodio naš poznati voditelj i dečiji animator Peđolino. U preponoj Sali OŠ “Đura Jakšić“, festival je počeo plesom najmlađeg, a završio se plesnim nastupom najstarijih predškolaca i dodelom priznanja u vidu pehara, medalja i diploma. Ukupno je nastupilo 11 grupa PU „Naša radost“, a gosti ovogodišnje manifestacije bila su deca PU „Dečje carstvo“ iz Velike Plane. Svi su uživali u druženju i odličnoj atmosferi. Novi plesni koraci očekuju mališane već od septembra u narednoj školskoj 2018/2019. godini.

  Tekst i fotografije: PU ,,Naša radost“ Kovin

 • ZAVRŠNA SVEČANOST "ZMAJEVACA"

  Zmajevci-zavrsna svecanostPoslednji dan nastave bio je juče 14.juna i tim povodom učenici kovinske OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj” priredili su svečanost u Centru za kulturu Kovin. Prisutne je pozdravila direktora škole, Vesne Jotić koja je izjavila da su ispratili u svet odraslih još jednu generaciju učenika ove škole i završili, u svakom pogledu, izuzetno uspešnu školsku godinu. Potom su nagrađeni brojni učenici: sto sedam iz oblasti sporta, trideset pet za osvojeno jedno od prva tri mesta na takmičenjima višeg ranga od školskog takmičenja iz nastavnog predmeta, jedanaest odlikaša osmog razreda i nosioci diploma, a najbolja među najboljima, nosilac diplome „Vuk Karadžić“, laureat priznanja „Đak generacije“ je Katarina Ivezić. Radosti i vedrini ovoj svečanosti doprineli su i učenici mlađih razreda predstavom koja je publiku vodila kroz „Zmajolend“, čarobni mjuzikl koji je oživljavao svet mladosti i zabave davnih osamdeseth, vreme njihovih baka i deka, oduševivši roditelje, rođake i prijatelje škole.

  Tekst I fotografija: Dejan Kreculj

 • PROSVETARI KOVINSKE OPŠTINE 3. NA SPORTSKIM SUSRETIMA

  Kovinski prosvetari na sport igramaProsvetni radnicii kovinske opštine ostvarili su i ovaj put odlične rezultate na Unijadi 2018, održanoj krajem maja u Ivanjici. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je organizovala tradicionalne 16. po redu sportske susrete i tom prilikom okupila veliki broj učesnika iz 14 gradova. Ekipe su bile iz Kovina, Bačke Palanke, Beograda, Velike Plane, Vranja, Gornjeg Milanovca, Zrenjanina, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Niša, Petrovca na Mlavi, Sremske Mitrovice i Čačka. Ove godine 18 prosvetnih radnika iz kovinske opštine je uzelo učešče i u generalnom plasmanu zauzeli su 3.mesto sa 56 bodova.  Posebno treba izdvojiti košarku, jer su naši prosvetari osvojili prva mesta u muškoj i ženskoj konkurenciji zbog čega je Kovin proglašen Basket sitijem. Za najbolje košarkaše proglašeni su Maja Marić i Novica Stojanović. Među učesnicima najviše se istakla Milica Uskoković koja je osvojila prvo mesto u badmintonu, stonom tenisu i treće mesto u pikadu. Prvo mesto u badmintonu pripalo je nastavniku Ivanu Lukiću, a treće mesto u istoj discipllini osvojio je nastavnik Goran Jeremić. Novica Stojanović, još jednom se pokazao kao dobar sportista, jer osim što trči maraton, na ovim sportskim igrama ostvario je 3.mesto u plivanju. 

   

  U ekipnoj konkurenciji u pikadu, Kovincima je zasluženo pripalo 3.mesto . U navlačenju konopca u ženskoj konkurenciji osvojili su 4.mesto, dok su muški zazeli 6.mesto. Osim ovih disciplina prosvetni radnici takmičili su se u fudbalu (5.mesto), stonom tenisu (ekipno 6.mesto) i odbojka (8.mesto). Učesnici napominju da je svrha Unijade prvenstveno druženje, dobra zabava i da su veoma zadovoljni ostvarenim rezultatim s obzirom da njihov opštinski odbro broji najmanje članova. Oni se posebno zahvaljuju sponzorima AD ,,Podunavlju“ i Autoprevozniku ,,Nenadić“ koji su im pomogli u učestvovanju na ovim igrama.

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."