VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • SAOPŠTENjE O NAREDBI RADI PREVENCIJE AFRIČKE KUGE SVINjA

  history-pigs02Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo je 1. februara 2019. godine Naredbu o preduzimanju mera radi sprečavanja unošenja, pojave, otkrivanja, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) u Republiku Srbiju. U skladu sa tim, uvozna dozvola, odnosno dozvola za provoz pošiljaka može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja, što se utvrđuje analizom rizika u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu.

  Kako se navodi u saopštenju ministarstva, naredba je na snazi zbog pogoršanja epizootiološke situacije po pitanju afričke kuge svinja u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska), i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji, zbog čega je bilo neohodno nalaganje konkretnih mera koje treba da sprovode sve relevantne institucije i organizacije pored nadležnog ministarstva, kao i vlasnici i držaoci životinja, lovci i korisnici lovišta, u cilju sprečavanja pojave i suzbijanja AKS u Republici Srbiji. Donošenjem ove naredbe upotpunjene su i precizirane sve mere, aktivnosti, kao i ingerencije lica koja su uključena u upravljanje rizikom, a sa ciljem prevencije i borbe protiv ove zarazne bolesti.

  Definisana su područja visokog i umerenog rizika sa kontrolnim, preventivnim i restriktivnim merama, kao i opšte i posebne biosigurnosne mere koje se moraju sprovoditi na gazdinstvima sa svinjama i u lovištima.

  Ovom naredbom posebno je propisano sledeće:

  1.            Radi sprečavanja unošenja Afričke kuge svinja u Republiku Srbiju, zabranjuje se slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, tj za svaki konkretan slučaj se izdaje uvozna dozvola;

  2.            Određena su dva područja i to područje umerenog rizika i područje visokog rizika i na osnovu toga su donete mere koje se sprovode na tim teritorijama;

  3.            Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde primarnog (prvog) slučaja AKS, aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja;

  4.            U slučaju pojave AKS moraju se obezbediti i primeniti pravila brzog upozoravanja i hitnog reagovanja.

  Kompletan tekst naredbe možete pogledati na zvaničnom sajtu Uprave za veterinu, www.vet.minpolj.gov.rs , a sa merama i postupanjem u skladu sa naredbom upoznate su i sve mesne zajednice na teritoriji opštine, preko Službe za poljoprivredu Opštinske uprave Kovin, tel. 742-104, 742-114, lokal 127. Takođe, na veb stranici Uprave za veterinu mogu se preuzeti brošure namenjene lovcima, uzgajivačima, ali i svim drugim zainteresovanim građanima u vezi sa preventivnim delovanjem protiv opake zaraze kod svinja, a objavljen je i poseban priručnik za veterinare.  

  Afrička kuga svinja - AKS je veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se ne leči, ne postoji vakcina i dolazi do uginuća svih obolelih svinja, bez obzira na kategoriju. U slučaju pojave zaraze kod i jedne svinje, sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

 • RASPISAN LITERARNI KONKURS ZA UČENIKE KOVINSKE OPŠTINE

  12004764 1680394805533926 3332473503694686266 nBiblioteka ,,Vuk Karadžić“ Kovin, povodom Dana biblioteke koji se tradicionalno obeležava 30.marta, raspisuje literarni konkurs za učenike kovinske opštine. Cilj konkursa je razvijanje kreativnosti i talenta kod dece i promovisanje knjige i čitanja.

  Radovi moraju biti samostalna dečja ostvarenja, jer autentičnost mladih je važan aspekt svake obrađene teme, poručuju iz biblioteke. Rukopise u tri primerka, pod šifrom, treba dostaviti najkasnije do 18. marta na adresu: Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin     Cara Lazara 100     26220 Kovin. Radovi se mogu slati ili doneti pojedinačno u biblioteku ili dostaviti preko predmetnog nastavnika iz škole. Žiri za niže razrede činiće profesori razredne nastave, dok će za učenike viših razreda i srednjoškolce odlučivati profesori srpskog jezika. Tri najuspešnija rada iz svake   kategorije, prema oceni stručnog žirija, biće nagrađena poklon knjigama i diplomama. Najbolji radovi će biti objavljeni na sajtu i fejsbuk stranici biblioteke i promovisani na izložbi u ovoj ustanovi.

  Dodela nagrada planirana je za 29.mart, u susret Danu biblioteke. U nastavku pogledajte teme ovogodišnje konkursa koje su podeljene u 3 kategorije:

  Učenici 1-4. razreda OŠ:

  • -Ja volim da se igram sa..,
  • -U strahu su velike oči.
  • -Kako sam naučio...
  • -Zašto ne volim raspust

  Učenici 5-8 . razreda OŠ:

  • Kada sanjam , daleko odem,
  • -Kako miriše njena (njegova) kosa,
  • -Moja heroina ( heroj)
  • Tamo bih voleo (volela) da živim

  Srednjoškolci:

  • -Šta je za mene pravda
  • -Ja sam beo on je crn
  • -Ne uzdaj se u sreću nego u samog sebe,
  • -Mislim, dakle postojim
 • ROMAN HAKEN IZ EVROPSKOG EKONOMSKOG I SOCIJALNOG KOMITETA, POSETIO GIMNAZIJALCE

  DOČEKGimnaziju i ekonomsku školu ,,Branko Radičević“ Kovin, posetio je prošle nedelje, Roman Haken, član ekonomskog i socijalnog evropskog komiteta. Cilj njegove posete je upoznavanje i pripremanje učenika sa predstojećim događajem Your Europe,Your Say!“ (Tvoja Evropa, Tvoj Glas) koji će se održati 21. i 22. marta u Briselu.

  Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) izabrao je kovinsku školu za učešće na pomenutom događaju kako bi razgovarali o svojim stavovima, nadama i očekivanjima u vezi sa predstojećim evropskim izborima. Oni će dati tri predloga koji sadrže najvažnije prioritete svoje generacije za rešavanje problema Evropskog parlamenta. Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) će osigurati da glas mladih dopre do kreatora zakona.

  ,,Veoma sam ponosna što je upravo naša škola izabrana i nadam se da će naša deca pokazati ROMAN HAKENlepo i zavidno znanje o EU i na najbolji mogući način predstaviti našu školu, opštinu, a samim tim i Srbiju“, rekla je uzbuđeno direktorka škole Živka Černoh. Od učesnika očekuje se da na predstojećoj debati daju predloge i ideje na koji način vide budućnost EU, razvoj demokratije i politička angažovanja van okvira političkih partija. Ideja je da tri najbolja predloga uđu u agendu EU i da to postane deo zakonodavnog okvira EU. S obzirom na temu debate, iz škole ićiće i profesorka sociologije i građanskog vaspitanja Jelena Đerić, u pratnji učenika III godine koji najbolje govore engleski jezik (Teodora Todorović, Branko Matić i Flora Ljikaj). Živka Černoh izraila je nadu da ukoliko ovi đaci budu bili najbolji, postoji mogućnost da opet dobiju šansu da učestvuju u programu koji će organizovati Evropska unija. Učenici Gimnazije i ekonomske škole veoma su uzbuđeni zbog odlaska u Brisel, već su počeli da se pripremaju, ali kako kažu, još uvek ih očekuje mnogo rada. Svakako, navode da se unapred raduju novim saznanjima, iskustvima i druženju sa ostalim drugarima.

  Hakena je pored direktorke i đaka dočekao i predsednik SO Kovin, Zoran Bradanji koji je upoznao gosta sa političkim sistemom naše lokalne samouprave.

  UČENICIVelika čast pripala je lokalnoj školi s obzirom da su 33 škole odabrane da učestvuju u ovoj inicijativi – po jedna škola iz svake od 28 zemalja članica EU i iz pet zemalja kandidata (Albanija, BJR Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska). Učenici od 16 do 18 godina iz srednjih škola širom Evrope stići će u Brisel u martu kako bi podelili svoje stavove i ideje o evropskim izborima 2019. i radili zajedno na "# YEYSturns10: Vote for the future: Glasajte za budućnost! Razgovaraće zajedno o mogućnostima i potencijalnim rizicima, i nuditi svoja rešenja za trenutne izazove. Očekuje se da će evropski izbori 2019. godine biti posebno izazovni u kontekstu nagomilanog evroskepticizma, a EESC želi da podigne svest mladih u cilju povećanja odziva na izbor.

 • PREDSEDNIK SRBIJE POSETIO KOVIN: OBIŠAO PEČURKARU I USTANOVU ZA SPORT

  OBRAĆANJE PREDSEDNIKAPredsednik Srbije Aleksandar Vučić  posetio je 10.februara fabriku za proizvodnju i preradu pečuraka "Delta Danube" i Ustanovu za sport u Kovinu ispred koje se obratio velikom broju građana.  Posetom Južnobanatskom okrugu predsednik je nastavio kampanju "Budućnost Srbije". Obišao je Opovo, Banatsko Novo Selo, Vršac, Belu Crkvu, Kovin i Pančevo. U svom obraćanju istakao je da bi trebalo da stigne još nekoliko važnih investitora za Južni Banat kako bi ovaj okrug postao bolje mesto za život. 

   

  Predsednika su ispred fabrike, dela indonežanske "Bawazir Group", sačekali generalni direktor "Delta Danube" Sunil Mamgain, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, predsednica opštine Kovin Sanja Petrović i radnici pečurkare. Prilikom posete Vučić je imao priliku da porazgovara sa radnicima i direktorom pečurkare, a njemu i saradnicima uručena je korpa sa pečurkama. U znak zahvalnosti za stvaranje povoljne investicione klime za dolazak investitora, predsedniku je posebno uručen tradicionalni indonežanski čaj. Nakon obilaska fabrike, predsednik se uputio ka Ustanovi za sport ispred koje su ga dočekali brojni građani. On se zahvalio građanima na velikoj podršci i istakao da očekuje da osim ZTF u Pančevu, stigne još nekoliko važnih investicija za Južni Banat.

  ,,Želimo da povećamo zaposlenost u Južnobanatskom okrugu“, naglasio je Vučić, ali da bi se 51638140 375608826586760 6805744970390044672 nprivukli investitori mora najpre da se izgrade autoputevi Pančevo-Vršac i Beograd-Zrenjanin, naveo je predsednik. "Dovođenje gasa u svaki kraj i izgradnja ovih autoputeva na najbolji način uputiće pozivnicu svima koij žele da grade fabrike, otvaraju pogone i zapošljavaju ljude", rekao je. Takođe namera je i da se približimo Rumuniji, ali i Beograd Rumuniji, da Temišvar ne bude daleko, da strani investitori ne kažu da im je daleko autoput i da zato ne otvaraju fabrike ovde.

  Između ostalog podsetio je građane i na javni dug koji je bio 79 odsto BDP-a, a danas je 50 odsto. Zemlja je  teškim reformama spašena od bankrota, a  tri godine za redom Srbija ima suficit u budžetu. "Hoćemo da ostavimo našoj deci čiste račune i da sa nadom čekaju svoju budućnost i svoje potomke", izjavio je Vučić. 

  Predsednik se osvrnuo i na situaciju Kosova i Metohije. On je poručio da će država čuvati narod i zemlju, mnogo snažnije nego što su oni, u čije je vreme Kosovo proglasilo nezavisnost, a Crna Gora se odvojila od Srbije. 

  POSETA PREDSEDNIKAPredsednik Srbije obišao je Ustanovu za sport Kovin, gde je razgovarao sa sportistima Južnobanatskog okruga.  Tu je prisustvovao treningu karate kluba "Radnički Kovin", kao i kondicionom treningu odbojkaškog kluba "Bavanište". Sa decom je igrao šah i stonitenis,a potom je održan sastanak sa najupsešnijim sportistima. Iz Ustanove za sport poručuju da su predsedniku pokloni mali uramljeni kimono, simbol kovinskih karatista, osvajačima najviših odličja na međunarodnim takmičenjima, u čiju je čast, kao i u čast stonotenisera i šahista za samo dve godine podignuta Hala za male sportove u Kovinu. Kao strastvenom obožavaocu košarke uručena mu je i košarkaška lopta sa crtežima i potpisima lica sa posebnim potrebama iz Dnevnog boravka u Kovinu. Vučić im je poželeo mnogo uspeha u radu, istakavši da će država uvek gledati da pomogne onoliko koliko je to moguće. 

 • BIBLIOTEKA U KOVINU PONOVO RADI

  BIBLIOTEKABiblioteka ,,Vuk Karadžić“ Kovin ponovo počinje da radi po ustaljenom radnom vremenu od 07:00 do 19:00 časova.

  Radovi na investicionom održavanju kovinske biblioteke konačno su završeni i tim povodom direktora ove ustanove Jelena Stojanović, izdala je saopštenje: ,,Poštovani sugrađani, radovi na investicionom održavanju Biblioteke„Vuk Karadžić“ Kovin su završeni. Prva faza rekonstrukcije postojećeg objekta obuhvatala je izradu armirano-betonskog stepeništa za komunikaciju sa budućim potkrovljem i izradu armirano betonske ploče iznad postojeće drvene tavanice.Posle prve faze radova popločano je prijemno odeljenje i stepenište biblioteke. Nakon izvođenja radova na investicionom održavanju usledili su radovi na tekućem održavanju objekta. Izvedeni su sledeći radovi: obrada stepeništa na met.podkonstrukciji gipsanim tablama; krpljenje oštećenja; izrada kulira na bočnim stranama stepeništa; bojenje plafona i zidova poludisperzivnim bojama. Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin počinje rad sa korisnicima od ponedeljka, 11.02.2019.godine i radiće po ustaljenom radnom vremenu biblioteke od 07:00 do 19:00 časova“ .

  Podsetimo, investicioni radovi u biblioteci počeli su još prošle godine zbog čega su svi korisnici izBIBLIOTEKA2 Kovina morali da koriste usluge biblioteke u naseljenim mestima opštine Kovin. Jelena Stojanović navela je da je rekonstrukcija biblioteke neophodna, jer nedostaje prostor za smeštaj aktivnog knjižnog fonda, veći prostor za dečje odeljenje, adekvatan prostor za organizovanje kulturnih manifestacija i prostor za elektronsku čitaonicu. Površina novoformiranog prostora u potkrovlju planirana je da bude 240 m2. Prva faza rekonstrukcije postojećeg objekta obuhvata izradu armirano-betonskog stepeništa za komunikaciju sa budućim potkrovljem i izradu armirano betonske ploče iznad postojeće drvene tavanice. Opština Kovin je izdvojila iz svog budžeta za rekonstrukciju prve faze 2.000.000,00 dinara.

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."