VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • DAN DIGITALNOG UČENJA U "ZMAJEVOJ" ŠKOLI

  Dan digitalnog učenjaDan digitalnog učenja - Digital Learning Day, održava se 22. februara širom sveta, najviše u Sjedinjenm državama, kroz mnoštvo manifestacija. Začet 2012. godine, Dan digitalnog učenja obezbedio je značajno mesto liderima u obrazovanju da istaknu svoju sjajnu nastavnu praksu i prikažu inovativne nastavnike, lidere u nastavnim programima tehnologije koje poboljšavaju učeničke rezultate. Pri tome se pod digitalnim učenjem podrazumeva svaka nastavna praksa koja efektivno koristi tehnologiju za jačanje učeničkog iskustva u učenju.

  Ona naglašava kvalitetnu nastavu i obezbeđuje pristup izazovnom sadržaju, povratne informacije kroz formativno ocenjivanje, mogućnosti za učenje uvek i svuda, nastavu koja će osigurati da svi učenici dostignu svoj puni potencijal za uspeh u školovanju i profesionalnoj karijeri.
  Učenici kovinske „Zmajeve“ osnovne škole su i ove godine učestvovali, uz još desetak škola iz Srbije, relizujući aktivnost “Student use Padlet” koristeći ovu platformu za rad u nastavi Tehnike i tehnologije u petom razredu i Tehničkog i informatičkog obrazovanja u ostalim razredima. U zavisnosti od tema, rad je bio individualni ili u grupama, zanimljiv samom permeabilnošću oblika i formi rada i pružio veliko zadovoljstvo učenicima.
  Dejan Kreculj

 • IZLOŽBA POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MATERNJEG JEZIKA U KOVINSKOJ BIBLIOTECI

  Biblioteka-recnik 1Biblioteka „ Vuk Karadžić“ Kovin je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava svuda u svetu 21. februara,  postavila izložbu koja se bavi jezikom kao nematerijalnom kulturnom baštinom. Izložba ukazuje na istorijski razvoj jezika, na njegovo opstajanje, razvijanje i nestajanje, a pre svega skreće pažnju  na jedno od važnih pitanja koja u lingvistici još uvek ostaju bez odgovora, a to je- kako je nastao jezik? Svi zainteresovani sugrađani mogu posetiti  izložbu koja će biti otvorena od  21- 28. februara 2018. godine i pogledati rečnike koje naša biblioteka poseduje , a koji su za ovu prilikuBiblioteka-recnik 2 izloženi u prijemnom odeljenju Biblioteke.

  Međunarodni dan maternjeg jezika uspostavljen  1999. godine od starane UNESKO-a  u znak  sećanja na studente koji su  ubijeni u Daki,  u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog nepriznavanja njihovog maternjeg  jezika za zvanični. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i multilingvizma

  Tekst i fotografija: Biblioteka ,,Vuk Karadžić“ Kovin

 • PROMOCIJA KOVINA NA BEOGRADSKOM SAJMU TURIZMA

  TOOKTuristička organizacija opštine Kovin učestvovaće na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 22.do 25.februara. Prema rečima Divne Kirilov, direktorke TOOK, prvog dana sajma na štandu lokalne turističke organizacije biće predstavljena gastro ponuda Udruženja ,,Veliko hrabro srce“ iz Malog Bavaništa, kao i Udruženje žena ,,Kovinka“ , koja se bavi izradom ručno rađenih suvenira. Žene iz ovog udruženja biće prisutne svakog dana tokom trajanja sajma. Drugog dana svojim programom i keteringom predstaviće se hotel ,,Plamen grad“ iz Kovina i SRP ,,Kraljevac“  Deliblato, kao i hostel ,,Umbra“ i vila ,,Rebel“ koje se nalaze na samoj obali jezera Kraljevac i predstavljaju glavne smeštajne kapacitete.

  Svojim banatskim specijalitetima posetiocima sajma predstaviće se Aktiv žena I MZ Kovin. Divna Kirilov je istakla da je subota, najposećeniji dan na sajmu, rezervisana za ,,Udruženje domaćina u Eko-ruralnom turizmu“ iz Skorenovca, kao i za prezentaciju obeležavanja jubileja ,,300 godina od požarevačkog mira“. Poslednjeg dana sajma predstaviće se manifestacija ,,Dani ćirilice“. Uz nastup KUD ,,Aca Obradović“ Bavanište za gastro ponudu biće zadužene žene iz Udruženja ,,Vredne ruke“ II MZ Kovin. Direktorka TOOK-a je naglasila da je su za ovu priliku urađene nove brošure pod sloganom ,,Volim Kovin“. Ona je dodala i da je redizajniran sajt, koji će svim zainteresovanima pružiti sve neophodne informacije vezane za turističke atrakcije i manifestacije na teritoriji opštine Kovin (www.turizamkovin.rs). 

 • OBELEŽEN ,,PREŠERNOV DAN“ U KOVINU

  Presernov dan 2018 1Veliki, slovenački praznik ,,Prešernov dan“ je obeležen sinoć  u pozorišnoj sali Centra za kulturu Kovin. Organizatori manifestacije bili su Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” Pančevo, Osnovna škola “Đura Jakšić” Kovin i Centar za kulturu Kovin, uz podršku lokalne samouprave. Prisutne su pozdravili i svim Slovencima praznik čestitali:  Nj.E. Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Saša Verbič, predsednik Nacionalog saveta slovenačke nacionalne manjine, Josip Veber, predsednik Udruženja „Logarska dolina“ i Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin. Predsednica je istakla da, iako na našoj teritoriji prema poslednjim podacima popisa stanovništva iz 2011.god., živi 33 građana koji se izjašnjavaju kao Slovenci, to ne menja činjenicu na veliki uticaj koji imaju u razvoju društvenih normi i kulture na ovom tlu. ,,Ovo je takođe za mene i moje saradnike signal da je potrebna još naprednija kulturna i privredna saradnja. Opština Kovin će uvek podržavati projekte koji promovišu najviše vrednosti civilizacije, poput kulture Slovenaca.

  Čestitam svima praznik i da ga uvek proslavljate u krugu prijatelja uz popularizaciju i negovanju kulture i pravih vrednosti“, navela je Sanja Petrović.  Za sve posetioce priređen je kulturno-umetnički program, u organizaciji OŠ ,,Đura Jakšić“ Kovin i OŠ ,,Olga Petrov“iz Banatskog Brestovca. Publika je imala prliku da čuje najlepše stihove književnika Franca Prešerna i pogleda dokumentarac o njemu. Veče je bilo posvećeno, ne samo književniku, nego i celoj zemlji Sloveniji, pa su tako đaci kroz glumu upoznali prisutne sa slovenačkom muzikom, istorijom, geografijom.   

  Ideja da se ovaj veliki praznik obeležava i u Kovinu potekla je od našeg sugrađanina Aleksandra Presernov dan 2018 2Ermenca, predsednika podružnice Udruženja Slovenaca  ,,Logorska dolina“ Kovin. Ermenc je 2013.godine kontaktirao predsednika ovog udruženja Josipa Vebera,  pa je tako njihovo poznanstvo doprinelo je da se ovakva manifestacija održi i u našem gradu.

  Svečanoj ceremoniji, pored velikog broja građana, prisustvovali su i predstavnici Republike Slovenije i ministarstva za slovenačku dijasporu, predstavnici beogradske nadbiskupije, opštine Kovin i Pančeva, predstavnici Udruženja Slovenaca iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Bele Crkve Gudurice, Rume, Zrenjanina, Niša, Kostolca, Kovina i Pančeva, kao i učenici OŠ ,,Đura Jakšić“ i SSŠ ,,Vasa Pelagić“ iz Kovina.    

  ,,Prešernov dan“ je državni i kulturni praznik Slovenije koji se 8.februara, u čast velikog slovenačkog pesnika Franca Prešerna, proslavlja u celoj zemlji. Prva manifestacija održana je 1941.godne, a od 2013.obeležava se i u Kovinu. 

 • OTVOREN "RUSKI KUTAK" U KOVINSKOJ BIBLIOTECI

  Ruski kutak 1U Biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu juče je otvoren „Ruski kutak“, projekat realizovan u saradnji ove ustanove sa Ruskom humanitarnom misijom. Svečanost je počela potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Ruske humanitarne misije i Opštine Kovin u svečanoj sali SO Kovin. Potpise na Memorandum stavili su, u ime Ruske humanitarne misije, rukovodilac regionalnog predstavništva na Balkanu Branimir Nešić i u ime Opštine Kovin, predsednica Sanja Petrović.
  Ceremonija svečanog otvaranja „Ruskog kutka“ održana je potom u Biblioteci „Vuk Karadžić“. Za ovu priliku, učenici OŠ „Bora Radić“ iz Bavaništa , koji izučavaju ruski jezik u okviru redovne nastave, izveli su poseban program, u okviru kojeg su recitovali i pevali pesme na ruskom jeziku.

  Na teritoriji Opštine Kovin jedino se u školi u Bavaništu izučava ruski jezik, kao redovan nastavni program.
  Među zvanicama, pored delegacija Ruske humanitarne misije i Opštine Kovin, bili su i predstavnici ambasade Ruske federacije u Srbiji, Ruskog doma u Beogradu, Medija centra „Ruski Ekspres“ u 

  Ruski kutak 2

  Beogradu, Prvog kanala Ruske televizije iz Moskve.

  Sanja Petrović, predsednica opštine je istakla da je potpisivanje ovog sporazuma pretstavlja početak jedne lepe saradnje sa Ruskom humanitarnom misijom u mnogim oblastima. Predsednica opštine je pojasnila da Sporazum podrazumeva jačanje prijateljske saradnje, razvitak odnosa na polju nauke, zdravstva, kulture, a sve u cilju realizacije posebnih projekata iz navedenih oblasti. Ona je dodala da jespecifičnost projekta u Kovinu ta, da „Ruski kutak“ pri Biblioteci „Vuk Karadžić“ sada ima jedan od najvećih fondova dečje knjige na ruskom jeziku u Republici Srbiji i na Balkanu. Naime, kovinskoj biblioteci je 

  Ruski kutak 3

  poklonjeno 820 knjiga na ruskom jeziku.

  Rukovodilac regionalnog predstavništva Ruske humanitarne misije na Balkanu,  Branimir Nešić, je istakao da je opština Kovin izabrana da bude prva opština partner u Vojvodini. „To znači sveobuhvatnu saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu. U Kovinu postoji kulturna baština i zaostavština rusa koji su ovde dolazili i ostajali, tako da je za nas bilo prirodno da opštinom Kovin potpišemo sveobuhvatni sporazum o partnerstvu“, rekao je Nešić.
  Posle otvaranja „ruskih kutaka“ u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Kruševcu, Beloj Crkvi, Medveđi i Kovin se svrstao u red lokalnih samouprava obuhvaćenih velikim projektom Ruske humanitarne misije „Ruski kutak“, usmerenom na uvećavanje i oplemenjivanje knjižnog fonda na ruskom jeziku u Republici Srbiji. 

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."