VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • OBAVEŠTENJE ELEKTROPRIVREDE SRBIJE

  EPSDa bi se smanjila mogućnost kontakta i dodatno zaštitilo zdravlje građana, mole se svi kupci da zaključno sa 1. aprilom očitaju stanje na svom mernom uređaju i da istaknu stanje brojila i datum očitavanja na vidnom mestu na ulazu u svoje objekte, poručuju iz Elektroprivrede Srbije. Građani mogu u narednim danima da jave stanje sa brojila pozivom na broj telefona koji je odštampan na računu, ili putem maila slanjem podataka (ime i prezime, adresa, ED broj i stanje na brojilu, datum očitavanja) na mail adrese prema lokaciji brojila. Email adresa za Vojvodinu je prijavastanja.ev@eps.rs.

  Kao društveno odgovorna kompanija, molimo kupce da iskoriste ovu mogućnosti i jave očitano stanje brojila, čime će se dodatno osigurati tačnost i ispravnost računa. Apelujemo na sve građane da budu odgovorni i striktno poštuju mere države donete zarad sprečavanja širenja korona virusa. Sve aktivnosti Elektroprivrede Srbije usmerene su tako da su i u ovim vanrednim okolnostima obezbeđeni stabilna proizvodnja i nesmetano snabdevanje električnom energijom za privredu i građane Srbije, navode iz EPS.

  Za sve dodatne informacije u Kovinu, građani mogu dobiti pozivom na brojeve telefona 013/742 115 ili 064 837-26-51. Kao i slanjem poruke na adresu kovin@pa.ev.rs

 • NOVE NAREDBE OPŠTINSKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

  stabkoronaŠtab za vanredne situacije opštine Kovin održao je danas, 31. marta, telefonsku sednicu, na kojoj je doneta Naredba o izdvajanju novčanih sredstava za nabavku paketa pomoći najugroženijima na teritoriji opštine Kovin - penzionerima čije penzije ne prelaze 30.000 dinara, kao i sugrađanima u stanju socijalne potrebe.  Dan ranije, 30.marta, Opštinski štab za vanredne situacije doneo je Naredbu o preduzimanju preventivnih mera u opštini Kovin, kao i posebnu Naredbu od 11. tačaka u kojima se definišu zabrane, ograničenja rada i posebne obaveze pojedinih subjekata za teritoriju opštine Kovin. 

  Sve naredbe možete pronaći na linku https://www.kovin.org.rs/gradjani-meni/eobrasci/sh-b-z-v-nr-dn-si-u-ci-covid-19

 • DIREKTORKA DOMA ZDRAVLJA KOVIN O VIRUSU KORONA I PREVENTIVNOJ ZAŠTITI

  71397349 770877570018551 2935486748110618624 nOpštinski štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Kovin obrazovao je stručni operativni tim za zaštitu od epidemije. Tim se sastoji od 5 zdravstvenih radnika, na čelu sa dr prim. Svetom Vukadinovićem.

  Prema rečima direktorke Doma zdravlja Kovin, Jasmine Đakov, zbog novonastale situacije (korona virusa) zdravstveni sistem je preopterećen. Ključni period trajanja pandemije je 7 do 14 dana. Po stavu epidemiologa 80% stanovništva prolazi bezazleno. Preventivna, ujedno i najbolja zaštita protiv COVID-19 je higijena (običan sapun i topla voda). Bitna je redovna ishrana i san, kao i odmor. Pacijentima se savetuje topla hrana, voda i što više tečnosti da se sliva u želudac.

  ,,Naši izabrani lekari postupaju po algoritmu br.5 (procedure kako postupati u ovakvim situacijama). Preporučujemo našim sugrađanima da ostanu kod kuće, kako bi se bolnice zaštitile da virus ne uđe u ove ustanove. Ono što je bitno jeste da zaustavimo širenje korona virusa. U toku vanrednog stanja lekari se što češće, telefonskim putem, obraćaju svojim pacijentima i tako im pomažu pri lečenju. Gde god je to moguće propisuje se tabletirana terapija, da bismo isključili što manju koncentraciju naših pacijenata (sugrađana) u Domu zdravlja, zbog davanja injekcione terapije“, objašnjava Jasmina Đakov.

  Savet je da se kretanje svede na minimum. Pozdravljanje laktom, bez kontakata. ,,Cela država je oslonjena na zdravstvo, pa moramo svi da radimo kao jedan da bismo sprečili ovu pandemiju“, naglašava Đakov. Ponavljamo, rizične grupe su hroničari, dijabetičari, osobe sa kardiovaskularnom oboljenjima, visokim krvnim pritiskom, kao i sugrađani stariji od 65 godina.

  COVID-19- novi virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece, postoji mogućnost da ovaj virus obuhvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitisa. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada bubrega ili pluća, ali i do neželjenog ishoda. Virus je fizički težak, zato ne lebdi, nego pada. Na rukama se zadržava 5-10 minuta, na odelu nekoliko sati, a na metalu i do 12 sati. Ruke prati toplom vodom, prati garderobu i luftirati, provetravati prostorije. Nikako ne dirati nos, usta, oči! Izbegavati skupine ljudi. Direktorka Doma zdravlja napominje da se prvo virus naseljava u nosu i grlu, u smislu da izaziva tegobe, grebucka, draži, ali ne izaziva sekreciju iz nosa. Zato treba piti tople napitke, vodu. Ne konzumirati hladna pića, led, hladnu hranu. Ispirati grlo i tako pokušati da virus ne siđe. U ovoj prvoj fazi, kašlje se suvo, nadržajno, bez skreta. Nema temperature. Taj proces traje 2 do 4 dana. Najvažnije je da obratite pažnju da nema sekreta iz nosa i ispljuvka. Nakon 5 do 6 dana, virus može da siđe u pluća i tada se javlja povišena temepratura. Suv kašalj, plitak dah, teško disanje su znaci da je virus u plućima. Bezbedna razdaljina od zaraženog je 2 do 3 metra.

  ,,Iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za dezinfekciju, ono što je zabrinjavajuća jeste činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko sati. Preventive radi, preporučuje se dezinfekcija svih površina, stolova, podova, pranje toplom vodom i sapunom, plus dezinfekcija“, podvukla je Jasmina Đakov.

  Svetska zdravstvena organizacija savetuje redovno provetravanje prostorija, dezinfekciju površina koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorijama u kojima borave zaražene osobe. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna. Izbegavajte dodirivanje nosa, usta, lica. Pranje ruku treba da traje najmanje 20 sekundi, ili koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi 70% alkoloha. Izbegavati kontakte sa osobama koje imaju visoku temperaturu, kašlju. Ako kašljete ili kijete prekrijte usta i nos nadlakticom ili papirnom maramicom. Korišćenu maramicu odmah bacite i operite ruke! Za sve dodatne informacije pozvati sledeće brojeve telefona: 

  AMBULANTA ZA RESPIRATORNE INFEKCIJE U DOMU ZDRAVLjA KOVIN:
  FIKSNI: 013/744-911 ; 013/741-464 LOK. 221 ; 013/741-474
  mobilni: 064/83-79-706 ; 064/89-38-936 ; 064/89-39-896 ; 064/89-39-811
  KOL CENTAR ZA REDOVNE PACIJENTE:
  013/ 741-464 013/741-474
  SLUŽBA HITNE MEDICINSKE POMOĆI:
  013/ 741-464 013/741-474 LOK. 222 I 194
  SOS TELEFON ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ GRAĐANIMA
  013/741-464 I 013/741-474 LOK. 126 I LOK. 222 I 013/744-911

   

 • POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJNE POLICIJE

  MUPUprava saobraćajne policije MUP-a Srbije najavila je da će u narednom periodu obavljati pojačanu kontrolu, jer je uočen povećan broj saobraćajnih prekršaja, neposredno pred početak mere zabrane kretanja, prenose beogradski mediji.

  Među saobraćajnim prekršajima posebno je izraženo nepoštovanje ograničenja dozvoljene brzine kretanja, što je za posledicu imalo više saobraćajnih nezgoda širom Srbije i smrt dve osobe na području nadležnosti policijskih uprava u Kragujevcu i Novom Pazaru.

  U cilju očuvanja bezbednosti saobraćaja na putevima tokom vanrednog stanja, saobraćajna policija pojačano će kontrolisati saobraćaj neposredno pre zabrane kretanja i procesuirati sve vozače koji budu zatečeni u izvršenju prekršaja, navodi se u saopštenju Uprave. Takođe se napominje da će u tim situacijama počinioci prekršaja biće odmah privođeni nadležnom prekršajnom sudu, ako su za to ispunjeni zakonski uslovi.

  Takođe, policija pojačava kontrolu poštovanja mere o zabrani kretanja posle 17h i apeluje na građane da budu odgovorni prema sebi i drugima i da u radi zaštite svog zdravlja i zdravlja svojih sugrađana poštuju odluke Vlade Srbije i ostanu kod kuće.

 • ELEKTRONSKA PREDAJA ZAHTEVA ZA VEŠTAČENJE ZDRAVSTVENOG STANJA DETETA

  OPSTINA KOVIN ZA SAJTMinistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da, dok je vanredno stanje, porodilje koje prvi put podnose zahtev za ostvarivanje prava na posebnu negu deteta mogu da podnesu dokumentaciju potrebnu za veštačenje zdravstvenog stanja deteta elektronskim putem ili poštom na adresu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (RFPIO).

  Popunjen i potpisan skenirani zahtev za veštačenje, sa medicinskom i ostalom pratećom dokumentacijom, uključujući i izjavu o verodostojnosti dostavljene elektronske medicinske dokumentacije, potrebno je poslati na imejl novaporodilja@pio.rs ili preporučenom pošiljkom na adresu RFPIO, Aleksandra Kostića. 9, 11.000 Beograd. U zahtevu je potrebno navesti i mejl adresu poslodavca, kao i službu dečje zaštite u mestu prebivališta. RFPIO će, na osnovu veštačenja medicinske dokumentacije, elektronskom poštom poslati skenirano mišljenje komisije o zdravstvenom stanju deteta podnosiocu zahteva, kao i poslodavcu i nadležnoj službi dečje zaštite, na adrese koje podnosilac zahteva navede u zahtevu.

  Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta (Obrazac broj 1EL – ZOPND), kao i ostalu potrebna dokumentacija za veštačenje, mogu se preuzeti sa sajta RFPIO https://www.pio.rs/ Podnosilac zahteva koji elektronski podnosi zahtev i medicinsku dokumentaciju radi veštačenja dužan je da potpiše i pošalje skeniranu izjavu o verodostojnosti ove dokumentacije. Nakon prestanka vanredne situacije, RFPIO izvršiće reviziju i kontrolu dostavljene dokumentacije.

  Po dobijanju skeniranog mišljenja komisije o zdravstvenom stanju deteta, porodilja podnosi Zahtev radi ostvarivanja prava na naknadu zarade radi posebne nege deteta ili/i prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta. Popunjen i potpisan zahtev radi ostvarivanja prava na naknadu zarade za vreme posebne nege deteta, sa potrebnom dokumentacijom, potrebno je skenirati i poslati na imejl pisarnica@kovin.org.rs za opštinu Kovin, odnosno na drugu odgovarajuću imejl adresu za opštine i gradove u Srbiji, a koja je istaknuta na portalima gradskih opštinskih uprava u našoj zemlji.

  Zahtevi radi ostvarivanja prava na naknadu zarade radi posebne nege detetaili/i prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, sa potrebnom dokumentacijom utvrđenom zakonom, mogu se poslati i preporučenom pošiljkom na adrese službi dečje zaštite, koje pripadaju opštinama ili gradu u kojima podnosilac zahteva ima prebivališta. Zahtev za veštačenje zdravstvenog stanja deteta (Obrazac broj 1EL – ZOPND), kao i Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu zarade radi posebne nege deteta (Obrazac NZ-PND), Zahtev za ostvarivanje prava na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta (Obrazac ON-PND), mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Podsećamo na to da se za porodilje koje su već ostvarile pravo na naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, a kojima ovo pravo ističe ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje. 

  Izvor: http://www.kovin.org.rs/ 

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."