VESTI

RADIO BUS KOVIN - vesti, informacije, oglasi, forum
 • ,,FAMILIJA“ OBELEŽILA SVETSKI DAN DETETA

  Familija-dan dece

  Međunarodni dan deteta, 20.novembra, obeležili su članovi Udruženja sportista ,,Familija“ iz Kovina uz podršku lokalne samouprave i borilačkog kluba ,,Combant WIN“ iz Vršca, kao i uz saradnju sa Crvenim krstom i MUP-om iz Kovina.

   

  Na inicijativu Danijele Pavić, pomoćnog trenera Udruženja ,,Familija“, članovi kluba okupili su u svojim prostorijama mališane i njihove roditelje s namerom da kroz predavanja, trening ali prvenstveno kroz druženje, obeleže ovaj dečji dan. Deca su imala priliku da čuju predavanje stručnog lica iz MUP-a, Dragoljuba Čakmaka, na temu ,,Vršnjačko nasilje“ koji je apelovao da svaki vid nasilja treba odmah prijaviti. Volonteri Crvenog krsta Kovin pokazali su prisutnima koje su najčešće povrede prilikom nasilja i kako bi trebalo u tim situacijama zbrinuti povređenog. Za sam kraj druženja organizovan je zajednički trening i prigodno posluženje.

   

   

  Svetski dan deteta ili Međunarodni dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovljen je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija1954. Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.  

   

 • KARATISTI RADNIČKOG USPEŠNI NA "ARENA KUPU"

  IMG 20171119 094506Kadeti karate kluba "Radnički" iz Kovina, u nedelju 19.novembra nastupili su na međunarodnom turniru "Arena kup", koji je održan u sportskom centru "Voždovac" u Beogradu. Kadetsko-juniorski kata tim u sastavu: Đorđević Strahinja, Caran Nikola i Mlinar Aleksandar, nije imao konkurenciju, pa je bez borbe zauzeo prvo mesto. 
  U katama pojedinačno u konkurenciji 11 takmičara, iz ukupno tri nastupa, osvojene su dve medalje.
  Caran Nikola je u četvrtifinalnom meču savladao takmičara domaće "Arene" Stojanović Dimitrija rezultatom 3:0, da bi u polufinalnom meču doživeo poraz od klupskog kolege Đorđević Strahinje i time osvojio bronzanu medalju. 


  Đorđević Strahinja je u prvom meču savladao Simonović Nikolu, takmičara karate kluba "Mladost" iz Pančeva, dok je u drugom bio uspešniji od takmičara karate kluba "Arena" iz Beograda, Stojadinović Aleksandra. Oba meča rešena su maksimalnim rezultatom 3:0. U pomenutom polufinalu, savladao je Nikolu, da bi u finalu takođe maksimalnim rezultatom savladao još jednog takmičara beogradske "Arene", Đuriček Andreja takođe rezultatom 3:0 i time osvojio zlato i u pojedinačnoj konkurenciji. 
  Upravo je Andrej u prvom meču savladao i trećeg predstavnika karate kluba "Radnički" iz Kovina, Mlinar Aleksandra i time ga ostavio bez borbi za medalju. Naredno takmičenje za kadete i juniore karate kluba, održaće se u nedelju 26.novembra u Mladenovcu, pod nazivom "Noć šampiona".

 • KONCERT BILJE KRSTIĆ I ORKESTRA BISTRIK U PETAK

  BILJA KBilja Krstić i ,, Bistrik Orchestra“ nastupiće u petak 24.oktobra u dvorani Centru za kulturu Kovin. Koncert počinje u 20č, a karte su u prodaji po ceni od 300 dinara. Kako piše u najavi „lepota stila i način interpretacije ovih umetnika definiše se na sledeći način: tradicionalna muzika na celom Balkanskom poluostrvu ima mnogo osobitih karakteristika. Njegovi koreni se mogu pratiti sve do drevne Grčke, tako da ponavljaju svoje oblike i obrasce tokom vekova. Most između orijenta i zapada zadržao je svoj izvorni duh zbog ritmova i melodija koje su ostali blisko povezane sa praksama i tradicijama iz prošlosti.

  Tekstovi, melodije i ritmovi - žive narodne tradicije nastavljaju da pulsiraju živahno, stalno stvarajući nove forme i oblike.“ Uporedo sa karijerom pop pevacice Bilja Krstić sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autenticne audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvodjene, a večinom i neobjavljene muzičke teme sa Kosova, juzne Srbije, Vlaske oblasti, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Madjarske. Rezultat ovog rada su albumi "Bistrik" i "Zapisi", koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postize velike uspehe u svetu i u nasoj zemlji. Bistrik Orchestra je oformljen juna 2001. godine i broji 10 članova od kojih je veći broj završio Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu: Dragomir Stanojević, Ruža Rudić, Nenad Josifović, Nevenka Radonić, Natasa Mihaljinac, Bata Božanić, Nenad Božić, Maja Klisinski, Milinko Ivanović i Djuradj Plavišić.

  Instrumenti: violina, tambura, sargija, gitara, bas gitara, frule, duduk, harmonika, klavijature, tapan, tarabuka i sitne udaraljke.

  Ulaznice za celovečernji koncert mogu se rezervisati putem telefona 013/742 592 svakim radnim danom od 9 do 14 časova, kao i putem inboksa fejsbuk stranice Centra za kulturu Kovin.

 • FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN U CENTRU ZA KULTURU KOVIN

  Udahni zivot plakat

  Centar za kulturu Kovin u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji predstaviće  novi ciklus Francuskog filmskog karavana "Udahni život". Filmovi će biti emitovani od 22.do 25. novembra u bioskopskoj sali, a ulaz za sve projekcije je besplatan. 
  Projekat Francuski filmski karavan jedan je od najznačajnijih projekata Francuskog Instituta i funkcioniše još od 2012. Glavni cilj projekta je da promoviše savremene francuske filmove i da omogući što većem broju ljudi, kako u velikim, tako i u manjim sredinama, da se upoznaju sa francuskim jezikom i kulturom. Filmovi su predstavljeni u okviru tematskih ciklusa i privlače brojnu publiku koja se mahom sastoji od mladih ljudi u potrazi za kvalitetnim programima izvan uobičajene ponude. 

   

  Sreda, 22. novembar u 20 h 
  POLINA ŽIVI ZA PLES / POLINA, DANSER SA VIE
  (Francuska, 2016, 108') (drama- fikcija) 
  Režija: Angelin Prejocaj 
  Režija: Alis Diop 
  Rusija, 90-tih godina. Strogi i zahtevni treninzi profesora Bojinskog učiniće Polinu plesačicom klasičnog baleta koja od ranog detinjstva mnogo obećava. Dok se priprema da učestvuje na prestižnom Boljšojskom baletu, prisustvovaće predstavi savremenog plesa koja će je duboko dodirnuti i promeniti joj život. 

  *Napomena: Za prvi deo filma "Polina živi za ples" koji je na ruskom, nema prevod na srpski jezik, ali ostatak filma koji je na francuskom je preveden.

  Četvrtak, 23. novembar u 20 h
  TAMARA / TAMARA 
  (Francuska,2016, 120') (komedija) 
  Režija: Aleksandar Castanjeti 
  Tamara je devojčica od 15 godina koja ima velike komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u srednjoj školi, ona odlučuje da uzme stvar u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji prođe pored vrata učionice. Igrom slučaja, izabranik će biti Diego, najzgodniji dečko u školi i Tamara već vidi šansu da će uspeti u svojoj nameri... 

  Petak, 24. novembar u 20 h
  VIDETI SVET / VOIR DU PAYS
  (Francuska, 2016, 102') (drama) 
  Režija: Delfin Kulen, Miriel Kulen 
  Dve mlade devojke u vojnoj službi, Aurora i Marin, se vraćaju iz Avganistana. Sa svojim vojnim sektorom provešće tri dana na Kipru medju turistima, u hotelu sa pet zvezdica, u onome što vojska naziva hiperbarična komora, kako bi « zaboravile rat », međutim, nije tako lako osloboditi se nasilja... Prema zvaničnom izboru filmskog festivala u Kanu 2016, ovo je drugi film sestara Kulen, posle filma „ 17 devojaka". 

  Subota, 25. novembar u 20 h
  POLOŽI MATURU PEVAJUĆI / CHANTE TON BAC D'ABORD
  (Francuska, 2013, 82') (dokumentarac) 
  Režija: David Andre 
  Položi maturu pevajući, film je koji govori o burnoj priči grupe prijatelja iz Bulonj na moru, gradu koji je teško pogođen krizom. Njihova godina prepuna je snova i razočarenja a pesme koje će izmisliti ovi tinejdžeri iz radničkih porodica i srednje klase, pretvaraju stvarnost u poeziju, smeh i emocije. 

 • EDUKATIVNA RADIONICA "POSLOVANJE U SEOSKOM TURIZMU"

  TO Kovin-seminar u Skorenovcu2Turistička organizacija Vojvodine u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Kovin, organizovala je u subotu edukativnu radionicu u restoranu „Dani“ u Skorenovcu. Cilj edukacije je da se na teritoriji Vojvodine definišu pravci razvoja ruralnog turizma i podigne kvalitet usluga koji se nudi, kao i da sva seoska domaćinstva posluju legalno u skladu sa zakonom. Predavač na radionici je bio dr Miloš Ćuruvija, direktor kompanije FUTURIZAM DOO iz Novog Sada, koja je izvršilac ove radionice.
  Prisutne su, na početku radionice, pozdravili Bojana Mitrović Tasić, stručni saradnik Turističke organizacije opštine Kovin, Petar Stamenović, direktor TOOK, i Violeta Ocokoljić, članica opštinskog Veća zadužena za turizam.


  Ocokoljić se, u ime lokalne samouprave, zahvalila Turističkoj organizaciji Vojvodine i kompaniji Futurizam što su izabrali opštinu Kovin da održe ovu kreativnu radionicu, i naglasila da je strateško opredeljenje opštine Kovin povećanje obima i kvalteta turističke ponude. U prilog tome ona je najavila da je za sledeću godinu sistematizovano radno mesto za turističkog inspektora, što će za cilj imati upravo podizanje nivoa kvaliteta usluga u turizmu.
  Kada je o projektima reč, Ocokoljić je istakla da je za kompletnu rekonstrukciju makete toka Dunava izdvojeno 10 miliona dinara, kao i da je završen projekat za izgradnju sportsko-turističkog kompleksa na jezeru Šljunkara. Projekat, koji bi sa realizacijom trebalo da otpočne naredne godine, obuhvata izgradnju zatvorenog poluolimpijskog bazena sa restoranom, terasom, fitnes centrom i saunom.
  Optišnska većnica je dodala i da je od pokrajinske Vlade dobijeno 4,7 miliona dinara za uređenje prostora za auto-kamp, takođe na Šljunkari, kao i da se paralelno radi na studiji turističkog potencijala Južnog Banata. „Očekujem od sledeće godine početak nove ere u razvoju turizma, s obzirom da smo već započeli brojne projekte“, rekla je Violeta Ocokoljić.
  Predavač na radionici, dr Miloš Ćuruvija, je prezentovao statističke podatke, koji pokazuju da je, na globalnom nivou, TO Kovin-seminar u Skorenovcuturizam u konstantnom porastu, kada je reč o broju ljudi koji putuju. On je na dopadljiv način, i uz stalnu kominakaciju sa prisutnima, govorio o značaju seoskog turizma za lokalnu zajednicu, o zakonsko-pravnoj regulativi za poslovanje u seoskom turizmu, zatim o organizaciji usluga i poslovanju seoskog domaćinstva, kao i o marketingu ruralnom turizmu.
  Edukacija je realizovana na osnovu Priručnika za ruralni turizam koji je izdala Turistička organizacija Vojvodine , sa ciljem podizanja kvaliteta usluga koje se nude u ruralnom turizmu Vojvodine. Edukativnoj radionici su prisustvovali predstavnici registrovanih seoskih turističkih domaćinstava, kao i oni koji imaju želju da to postanu. Tokom radionice, organizovan je i obilazak Etno kuće u Skorenovcu, a za kraj srdačni domaćin Dani Erne, pripremio je specijalitet – Sekelj gulaš.

   

Agencija TrujaGroup, Internet Service Provider... saznaj više

Kontakt Adresa

 • Žarka Zrenjanina 105,               26226 Mramorak,                       Srbija
 • trujagroup@gmail.com
 • Kontaktirajte nas
 • Pronađite nas

Widgetkit Twitter

Twitter response: "Could not authenticate you."